• Schade, wat nu? Neem dan gerust contact met ons op!
  • Inloggen

Wat te doen bij schade

CATEGORIE

UITGELICHT

Schade aan auto door fiets

Fietsers worden, net als voetgangers, beschouwd als ‘zwakkere’ verkeersdeelnemers. Daarom zijn er speciale regelingen voor situaties waarbij de schade aan een auto door een fiets is veroorzaakt. In dit artikel leggen we uit wat die regelingen inhouden, en welke procedures u moet volgen bij schade aan auto door fiets.

 

Fietsers worden beschermt door de wet…

Normaal gesproken moet u na een ongeval bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is. Maar wanneer u als automobilist in botsing komt met een fietser, dan bent u aansprakelijk voor de schade van de fietser, zonder dat deze uw schuld hoeft te bewijzen. U bent als automobilist dus altijd aansprakelijk, ook als u geen schuld heeft aan het ongeval. Dit is zo bepaald omdat fietsers simpelweg veel meer risico lopen op zwaar letsel dan u. De enige uitzondering op deze regel is wanneer u er sprake was van overmacht, echter is dit in de praktijk heel lastig te bewijzen.

 

…maar autoschade veroorzaakt door fietsers kan wel geclaimd worden

Hoewel fietsers dus beschermt worden door de wet, kunt u schade aan uw auto die veroorzaakt is door een fietser wel claimen. Dit doet u rechtstreeks bij de fietser of diens AVP (Aansprakelijkheids Verzekering Particulieren). In een dergelijk geval moet u wel kunnen aantonen dat de fietser een fout heeft gemaakt, en dat er aan uw kant sprake was van overmacht.

 

Zorg voor een indicatie van de schadekosten!

Heeft u schade aan auto door fiets? Wanneer bepaald wordt dat u als automobilist (een deel van) de schade zelf moet betalen, dan is een allrisk verzekering natuurlijk wel fijn; hier kunt u in zo’n geval natuurlijk ook een beroep op doen. Het is in alle gevallen wel van belang om een indicatie te hebben van de kosten die nodig zijn om de schade te herstellen. En daarvoor bent u bij 123autoschade.nl aan het juiste adres. Het enige dat u hoeft te doen is simpelweg uw schade uploaden. U ontvangt vervolgens een prijsindicatie en krijgt vrijblijvende offertes van autoschade herstelbedrijven bij u in de buurt. Makkelijker wordt het niet!

 

KLIK HIER EN START!

Laden ...

Laden