• Schade, wat nu? Neem dan gerust contact met ons op!
  • Inloggen

Wat te doen bij schade

CATEGORIE

UITGELICHT

Schade aan auto door ander

Wanneer u schade heeft aan uw auto en deze schade door een ander is veroorzaakt, dan moet de schade worden vergoed door de verzekeraar van de tegenpartij. In dit blogartikel beschrijven we stap voor stap wat u moet doen om dit op de juiste manier af te handelen. Ook kijken we naar de mogelijkheden van schadevergoeding wanneer de schade door een onbekende is aangericht.

 

#1. Verzamel de gegevens van de tegenpartij

U vult samen met de tegenpartij het Europees schadeformulier in, noteert de gegevens van de verzekering van de tegenpartij en maakt foto’s van de schade. Zorg ook dat u gegevens van eventuele getuigen noteert. Indien u alleen het kenteken van de tegenpartij heeft (bijvoorbeeld bij een hit and run) dan kunt u de overige gegevens opvragen bij de politie.

 

#2. Neem contact op met uw verzekering

Wanneer u een rechtsbijstandsverzekering heeft, dan kunt u deze inschakelen om de schade op de tegenpartij te verhalen. Bent u allrisk verzekerd, dan stelt u uw verzekeraar op de hoogte van wat er gebeurd is. De schade zal dan, ongeacht wie er aansprakelijk is, direct worden vergoed. De verzekeraar zal vervolgens de schade op de tegenpartij verhalen.

 

#3. Stel de tegenpartij aansprakelijk

Stuur een brief naar de verzekeraar van de tegenpartij om deze voor de schade aan auto door ander aansprakelijk te stellen. Beschrijf duidelijk wat er precies gebeurd is en waar, en welke fouten de tegenpartij volgens u heeft gemaakt. Stuur foto’s mee van de schade, inclusief eventuele getuigenverklaringen. Hoe meer bewijsmateriaal u mee stuurt, hoe groter de kans is dat de tegenpartij aansprakelijk wordt gesteld.

 

#4. Vraag een indicatie van de schade

Vraag uw autoschade herstelbedrijf om een indicatie van de reparatiekosten. Vervolgens overlegt u met de verzekering van de tegenpartij (of uw eigen verzekering, als u allrisk verzekerd bent) of zij het nodig achten om een schade expert in te schakelen.

 

#5. Wacht op de uitslag

Wanneer de verzekeraar van de tegenpartij de aansprakelijkheid erkent, dan wordt de schade uitgekeerd. Wanneer de aansprakelijkheid wordt afgewezen, wordt er niets uitgekeerd en zijn de reparatiekosten voor uw eigen rekening (tenzij u allrisk verzekerd bent). Wanneer bepaald wordt dat er sprake is van zogeheten gedeelde aansprakelijkheid, moeten beide partijen hun eigen schade betalen. In sommige gevallen wordt er een deling van de schulden voorgesteld. Wanneer u het niet eens bent met de uitslag kunt u een klacht indienen bij de betreffende verzekeraar, of overwegen om een rechtszaak aan te spannen. Dit kan echter wel flink in de kosten lopen als u geen rechtsbijstandverzekering heeft.

 

Schade die door een onbekende is veroorzaakt

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat u niet weet wie de schade aan uw auto heeft veroorzaakt. U kunt dan niemand voor de schade aansprakelijk stellen. U moet dan op de polis kijken of u in aanmerking komt voor schadevergoeding van uw eigen verzekering. Wanneer dit niet het geval is, kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds. U kunt hier ook claims indienen voor gevallen waarbij de dader wel bekend maar niet verzekerd is. Er zitten echter wel een aantal voorwaarden aan het indienen van een claim bij het Waarborgfonds:

 

  • De schade moet door een ander motorvoertuig zijn veroorzaakt;
  • U moet eventuele getuigen een schriftelijke verklaring laten afleggen;
  • U moet aangifte doen bij de politie en een bewijs van de aangifte vragen;
  • U moet zelf de nodige moeite doen om de dader alsnog te achterhalen.

 

Vrijblijvend offertes aanvragen

Heeft u schade aan auto door ander en wilt u graag een indicatie van de kosten voor de reparatie? Plaats dan uw schadeverslag op 123autoschade.nl. U ontvangt binnen 24 uur de beste deals van schadeherstelbedrijven bij u in de buurt. 

 

KLIK HIER EN START!

Laden ...

Laden