• Schade, wat nu? Neem dan gerust contact met ons op!
  • Inloggen

Wat te doen bij schade

CATEGORIE

UITGELICHT

APK afkeurpunten

De jaarlijkse APK is voor veel autobezitters altijd weer even een spannend momentje. Moet uw auto binnenkort weer gekeurd worden, dan is het verstandig om zelf alvast uw auto te controleren op mogelijke APK afkeurpunten. We hebben voor elke categorie de meest voorkomende APK afkeurpunten op een rijtje gezet.

 

Algemeen

De snelheidsmeter moet werken, evenals de claxon. Er mag geen olie of brandstof lekken. De stoelen moeten vast staan, met een vergrendelde rugleuning. Er moet voldoende remvloeistof in het reservoir zitten. De accu moet goed vast zitten en de remleidingen mogen niet verroest zijn.

 

Spiegels

De verplichte spiegels moeten aanwezig en in goede staat zijn. Daarbij moet de linkerbuitenspiegel verstelbaar zijn. Als dit niet vanuit de auto geregeld kan worden moet het bestuurdersraam open kunnen en moet de spiegel versteld kunnen worden.

 

Voorruit

De ruitenwissers en ruitensproeier moeten goed functioneren. Het zicht mag niet belemmerd worden door overbodige voorwerpen. In het directe gezichtsveld zijn alleen beschadigingen aan de ruit toegestaan die kleiner zijn dan 20 millimeter.

 

(Deur)vergrendeling

De autodeuren moeten zowel van binnen als van buiten geopend en gesloten kunnen worden. De motorkap en achterklep moeten goed kunnen sluiten. De scharnieren mogen geen ernstige roestvorming vertonen.

 

Wielophanging

De wielophanging moet in goede staat zijn en mag geen speling vertonen. De draagarmrubbers moeten heel zijn. De schokbrekers moeten op de juiste manier bevestigd zijn en mogen niet lekken. Schokbrekerveren moeten heel zijn

 

Wielen en banden

Banden behoren tot de belangrijkste APK afkeurpunten. De banden moeten wettelijk een profiel hebben van minimaal 1,6 millimeter. Het is echter aan te raden om ze al te vervangen bij 2 millimeter. Controleer de banden ook op scheurtjes en uitdroging. De bandenspanning moet goed zijn.

 

Verlichting

Alle verplichte verlichting moet werken. Dat wil zeggen werkend stadslicht, dimlicht, groot licht, mistlicht en remlicht. De reflectoren moeten aanwezig en heel zijn. Ook knipperlichten en alarmlichten moeten werken.

 

Carrosserie

Controleer de carrosserie op roestvorming; hier worden vooral oudere auto’s vaak op afgekeurd. Meer dan 15% roest op dragende delen zoals ophangingdelen, kokerbalken en dorpels behoort tot de APK afkeurpunten.

 

Remmen

Alle remmen moeten goed werken. De dikte van de remschijven moeten aan het voorgeschreven minimum van uw auto voldoen. Remslangen moeten in goede staat zijn en mogen geen scheurtjes vertonen.

 

Autogordels

De autogordels dienen compleet en werkend te zijn, zowel voorin als achterin. De gordels mogen geen scheuren hebben. Het blokkeringssysteem van de gordel moet goed werken, evenals het sluitingssysteem.

 

Registratie

Alle autopapieren moeten kloppen, evenals de kilometerstand. Het chassisnummer op de auto moet overeenkomen met dat op de autopapieren. De kentekenplaten moeten aan de voor- en achterkant gelijk zijn en goed vast zitten.

 

Stuurinrichting

De stuurinrichting verschilt per auto. Onderdelen die gecontroleerd kunnen worden zijn het stuurwiel, de stuurkolom, stuurstangen, flexibele koppelingen, kruiskoppelingen, stuurkogels en bouten. Er mag geen speling zijn.

 

Uitlaat

De uitlaat mag niet lek zijn. Bij auto’s met een dieselmotor moet de uitstoot van roet binnen de wettelijke normen vallen. Bij auto’s met een benzinemotor geldt hetzelfde voor de uitstoot van CO2, dit wordt gemeten met de zogeheten 4-gas-test.

 

Noteer bij het afwerken van de lijst over welke punten u uw twijfels heeft, zodat u deze indien nodig door uw autogarage kunt laten verhelpen.

 

Offertes aanvragen voor APK afkeurpunten

Weet u welke werkzaamheden uitgevoerd moeten worden om uw auto door de APK te laten komen? Plaats uw auto op 123autoschade.nl en ontvang offertes van autogarages bij u in de buurt. Zet de werkzaamheden in de beschrijving; zo weet u zeker dat u de beste deal ontvangt!

 

KLIK HIER EN START!

Laden ...

Laden